Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
PääsivuLatest imagesHakuRekisteröidyKirjaudu sisään

 

 Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ

Siirry alas 
4 posters
KirjoittajaViesti
Tinúvel
Admin
Admin
Tinúvel


Viestien lukumäärä : 136
Join date : 05.01.2011

Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ Empty
ViestiAihe: Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ   Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ I_icon_minitimeSu Elo 19, 2012 4:07 am

ALKEISKURSSI (ryhmä I, tiiststaisin klo. 16-17, oppilaita 2/4)

Tervetuloa Peikonjoen ensimmäiselle alkeiskurssille! Tämä on alkeiskurssi ryhmä I, ja sen tunnit järjestetään tiistaisin klo. 16-17 Peikonjoen kentällä. Maksimimäärä oppilaita tälle tunnille on 4.

Alkeiskurssilla opetellaan ratsastuksen perusasioita; miten hevosen saa liikkeelle, kääntymään ja pysähtymään sekä perehdytään käyntiin ja harjoitusraviin. Ratsastusradan teistä opetellaan pituushalkaisija ja rata poikkisuuntaan leikkaa.

Kunkin ratsastustunnin alussa on lyhyt teoriaosuus. Kurssin lopuksi kunkin tuntilaisen tulee suorittaa teoriakoe, jonka vastauksista 75% on saatava oikein, jotta pääset seuraavalle ratsastustasolle. Kysymykset ovat helppoja, ja olemalla hereillä ennen ratsastustunteja järjestettävillä teoriaosuuksilla kokeen ei pitäisi olla mitenkään ylitsepääsemättömän vaikea. (:

Miten mukaan?
Kerro nimesi, pituutesi sekä sähköpostisi (ei pakollinen, jos sinulla on tunnut Peikkiksen foorumilla) tässä topickissa. Halutessasi voit myös toivoa hevosia tunneille, mutta kaikkia toiveita ei ole aina mahdollista täyttää.

Milloin tunnit järjestetään ja miten ne maksetaan?
Tähän topickiin julkaistaan kunkin tunnin pohjatarina, jonka perusteella tunti maksetaan joko tarinalla, pelkällä kuittauksella, lomakkeella tai piirroksella. Käypistä maksutavoista ilmoitetaan kunkin pohjatarinan viestissä. Huomioithan, että sinun tulee suorittaa vähintään kaksi tarinatuntia tällä tasolla!
Seuraava tunti järjestetään aina, kun kaikki ovat maksaneet edellisen tunnin. Muistathan maksaa siis tuntisi ajoissa!

Tuntilaiset (2/4)
1. Tinja (tunti1: Seppo/OK, tunti2: Seppo/OK,tunti3:,teoria:)
2. Sussu (tunti1: Vekara/OK, tunti2: Vekara/X,tunti3:,teoria:)
3.
4.


Viimeinen muokkaaja, Tinúvel pvm La Joulu 29, 2012 12:27 pm, muokattu 3 kertaa
Takaisin alkuun Siirry alas
http://www.freewebs.com/heposett
Aada
Aloittelija
Aloittelija



Viestien lukumäärä : 11
Join date : 29.05.2012

Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ Empty
ViestiAihe: Alkeiskurssiiiiiii.....   Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ I_icon_minitimeMa Elo 20, 2012 10:24 am

Onko mahdollista tulla avustajaksi? Smile


En ota tunneille virallisia avustajia, mutta voit hoitotarinoissa halutessasi esimerkiksi avustaa hoitohevosesi kuntoonlaitossa. (:
Takaisin alkuun Siirry alas
Tinja
Uusi ihmettelijä
Uusi ihmettelijä



Viestien lukumäärä : 9
Join date : 24.11.2012

Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ Empty
ViestiAihe: Vs: Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ   Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ I_icon_minitimeMa Marras 26, 2012 1:12 pm

Jeps haluisin tähän mukaan (: eli:

Tinja, 165cm pitkä ja hevostoiveita ei oikeastaan ole. kaikki menee : D
Takaisin alkuun Siirry alas
sussu
Esimerkillinen tallilainen
Esimerkillinen tallilainen
sussu


Viestien lukumäärä : 154
Join date : 22.04.2011

Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ Empty
ViestiAihe: Vs: Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ   Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ I_icon_minitimeTi Marras 27, 2012 9:47 pm

Njää.. kai munki sit pakko:D Vaikkaki häiritsee et tä on alkeiskurssi, ku niin kauan oon tääl pyöriny (lue. TODELLA epäaktiivisesti) Wink

Eli Susanne "Sussu", pituutta 158cm
Hepotoiveena TOTTAKAI Leija:) Mutta kaikki käy.




Terveisin: Sussu, joka valittaa aina kaikesta;D
Takaisin alkuun Siirry alas
Tinúvel
Admin
Admin
Tinúvel


Viestien lukumäärä : 136
Join date : 05.01.2011

Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ Empty
ViestiAihe: Vs: Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ   Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ I_icon_minitimeTo Marras 29, 2012 1:51 am

Tinja & Sussu, olette molemmat mukana. Yritän saada ensimmäisen tunnin pohjatarinan julkaistuksi vielä tänään, mutta viimeistään viikonloppuna.

Sussu mutta mieti positiivisesti, tästä voi tulla uutta inspiraatiota hoitotarinoihin ja mahdollisuutesi kuukauden hoitaja-titteliin paranevat! (;
Takaisin alkuun Siirry alas
http://www.freewebs.com/heposett
Tinúvel
Admin
Admin
Tinúvel


Viestien lukumäärä : 136
Join date : 05.01.2011

Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ Empty
ViestiAihe: Vs: Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ   Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ I_icon_minitimeLa Joulu 01, 2012 8:49 am

tunti 1/3

Taustatietoa: Tunti pidetään Peikonjoen kentällä, ulkona on melko hämärää, lunta pyryttää ja ulkona on -8 astetta. Kentällä on noin 5cm lunta. Ensin käydään läpi hevosten varustaminen ja harjaaminen. Tunnilla aiheita liikkellelähtö ja pysähtyminen sekä hevosen kääntäminen. Käynti. Ratsastusradan teistä keskihalkaisija ja rata poikkisuuntaan leikkaa.

-----

"Tervetuloa ensimmäiselle alkeiskurssin tunnillenne. Olen Tinúvel ja toimin tänään opettajananne. Tinja menee Kellosepällä eli Sepolla ja Sussu Vegarilla eli Vekaralla. Ruunat asuvat vanhassa pihatossa, joten haetaan pojat sisään ja laitetaan ne kuntoon oritallin käytävällä."

"Hevosen kuntoonlaitto aloitetaan puhdistamalla kaviot kaviokoukulla ja tarkistamalla. Samalla tarkistetaan että kengät ovat tallella eivätkä ne ole irtoamassa. Näin talvikeleillä tarkistetaan myös, ettei hokkeja ole irronnut. Kavioiden puhdistamisen jälkeen hevoset harjataan, ensin kumisualla pyöritellen ja sitten pehmeällä harjalla ja piikkisualla. Muistattehan aina harjata karvan suuntaisesti! Jouhia voi selvittää varoen piikkisualla. Päätä voi harjata kevyesti pehmeällä harjalla."

"Kun hevonen on harjattu haetaan varustehuoneesta niiden satulat, suitset ja muut varusteet. Satula lasketaan varoen hevosen selkään sään päälle josta sitä liu'utetaan taaksepäin. Satula pysähtyy oikealle kohdalleen. Satulavyötä kiristäessä kannattaa olla varovainen, sillä kaikki hevoset eivät pidä vyön kiristämisestä. Vyö pitää kiristää vaiheittain, eli ei vedetä sitä heti niin tiukaksi kuin sen saa. Sussu, jos Vekara pullistelee vyötä kiristäessä, taputtele sitä hieman mahan alta. Hyvä! "

"Ennen kuin laitatte suitset päähän muistakaa lämmittää vähän kuolaimia.Tarjotkaa hevoselle kuolaimia sen suun alapuolella ja kun se avaa suunsa, vetäkää suitset hevosen päähän. Juuri noin! Turparemmi kulkee hevosen turvan yli, ja remmin ja hevosen väliin tulee jäädä kahden sormen mentävä väli. Leukahihnaan, joka menee hevosen leuan ali, on jäätävä nyrkin kokoinen väli. Vekaralla on kaksoisturparemmi, jonka voi kiristää melko napakaksi."

"Hevosten jalat on opltava harjattu hyvin, etteivät suojat hierrä. Vekaralle tulee jännesuojat etujalkoihin ja hivutussuojat takajalkoihin, Sepolle jännesuojat etujalkoihin ja pintelit takajalkoihin. Jännesuojat liu'utetaan paikoilleen hevosen etusäärtä pitkin ja tarrat voi laittaa melko napakalle. Hivutussuojat laitetaan samalla tavalla. Suojat ovat oikein päin, kun niiden tarra osoittaa taaksepäin. Pinteleiden patja kääritään takajalan ympäri niin että ylimääräinen siiveke osoittaa taaksepäin. Pinteliä ruvetaan pyörittämään patjan päälle takasäären keskiosasta, ensin ylös ja sitten alas. Pinteli saa olla melko napakka. Häntään voi tehdä solmun, jos se on tiellä pinteliä laittaessa."

"Nyt kun hevoset on varustettu talutetaan ne kentälle. Jos hevosella on suitset päässä taluttaessa, ohjat nostetaan pois kaulalta. Taluttakaa hevoset vierekkäin kentän keskelle, nenä pihattoa päin. Sitten voitte laittaa ohjat takaisin hevosen kaulalle. Ennen selkäännousua on varmistettava vyön riittävä kireys, esimerkiksi Vekaran vyö on aivan liian löysällä, ruuna taisi sittenkin onnistua pullistelemaan vyön kiristämisen aikana! Sepon vyö oli riittävän kireällä, hyvä. Jalustimet lasketaan ennen selkäännousua. Jalustinten oikean pituuden voi arvioida jo maasta käsin laittamalla sormenpäät jalustinhihnan alkupäähän ja asettamalla jalustimen kainaloon. Voit Tinja nyt nousta selkään. Laita vasen jalkasi vasempaan jalustimeen, juuri noin. Pidä tukea hevosen harjasta ja satulasta, mutta pidä samalla myös kiinni ohjista. Hyvä. Sitten ponnista oikealla jalalla vauhtia ja heilauta jalkasi hevosen selän yli. Istahda satulaan kevyesti. Nooooin, hyvä! Jalustin näyttää melko hyvältä. Se on oikean mittainen kun jalustimen alaosa osuu nilkan palloluuhun. Anna Sepolle pitkä ohja ja odota hetkonen, niin autan Sussun Vekaran selkään. Seppo on kiltti ja vähän laiska, se ei lähde mihinkään. Voit Sussu nousta nyt selkään, samalla tavalla kuin Tinjakin. Hyyvä. Myös sinun jalustimet näyttävät hyviltä. Myös molempien vyöt näyttävät olevan riittävän kireällä."

"Antakaa hevosille pitkä ohja, eli pitäkää melkein ohjasperistä kiinni. Nyrkin pitää olla pystyasennossa ja kiinni, mutta ohjaa ei saa puristaa liikaa. Hevosen kuolaimesta tuleva ohjan osa kulkee pikkurillin ja nimettömän välistä, ja ohjan ylimääräinen osa peukalon ja etusormen välistä, ja roikkuu hevosen kyljellä. Istukaa selkä suorassa, jalat asetetaan hevosen kyljille. Käsissä tulee olla suora kulma. Saatte hevosenne liikkeelle puristamalla sitä hieman kyljistä jaloillanne ja maiskauttamalla hieman. Hyyvä! Menkää oikeaan kierrokseen, eli kääntäkää hevonen oikealle. Saatte käännettyä hevosen oikealle, kun vedätte hieman oikeasta ohjasta ja puristatte hieman vasemmalla pohkeella, suunnatkaa katse ja yläkroppa menosuuntaan. Hyyvä!"

"Antakaa hevosten kävellä suoralla uralla. Tietääkö joku millainen askellaji käynti on? Aivan. Käynti on nelitahtinen askellaji, jossa sen kukin kavio laskeutuu maahan vuorotellen. Antakaa käsien myödätä vähän hevosen pään liikkeen mukana. Voitte hieman lyhentää ohjia, jotta tunnette hevosen suun ohjien toisessa päässä, eli ohjat ovat nyt tuntumalla."

"Vaihdetaanpa sitten käynnin suuntaa. Kääntäkää hevonen lyhyen sivun keskeltä kohti toista lyhyttä sivua. Tätä kutsutaan keskihalkaisijaksi tai rata pituussuuntaan leikkaaksi. Sussu, anna Vekaralle vähän lisää pohkeita, se kävelee nyt turhan hitaasti. Hyvä! Suunnan voi vaihtaa myös ratsastamalla radan poikki pitkältä sivulta toiselle, eli rata poikkisuuntaan leikkaalla. Kun pääsette uralle, kokeillaan pitkällä sivulla hevosen pysäyttämistä. Se tapahtuu niin, että istutte syvälle satulaan ja vedätte hieman ohjista. Prrrrrrr, juuri noin! Seppo ja Vekara ovat molemmat melko laiskoja, joten ne on helppo pysäyttää."

"Nyt voitte kaartaa takaisin kentän keskelle ja pysäyttää hevoset. Tinja, Seppo meni hyvin. Istuntasi oli melko hyvä, mutta jalkasi oli välillä hieman edessä, eli istuntasi muuttui tuoli-istunnaksi. Sussu, Vekara oli välillä vähän liiankin hidas, mutta oma istuntasi näytti oikein hyvältä! Nyt taputtakaa hevosia, kiitos ratsastajille ja alas hevosen selästä. Eli ottakaa jalat pois jalustimista, nojatkaa hieman eteen ja heilauttakaa oikea jalka hevosen lautasten yli ja pudottautukaa maahan."

-----

Tunnin voi suorittaa tarinalla, piirroksella tai pelkällä kuittauksella (="nimimerkki kuittaa" tms). En ole pahemmin tuntien pohjatarinoita kirjoitellut, joten otan tästä mielelläni kommenttia. (: Seuraava pohjatarina tulee, kun molemmat ovat maksaneet tämän tunnin.
Takaisin alkuun Siirry alas
http://www.freewebs.com/heposett
Tinja
Uusi ihmettelijä
Uusi ihmettelijä



Viestien lukumäärä : 9
Join date : 24.11.2012

Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ Empty
ViestiAihe: Vs: Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ   Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ I_icon_minitimeSu Joulu 02, 2012 11:26 am

Tässä oma maksuni:

Tinúvel näytti meille ensin hevosen kuntoonlaittoa. Hän kertoi ihan perusasioita ja sitten laitettiinkin hevoset kuntoon. Itse laitoin Sepon ja Sussu laittoi Vekaran, jolla meni. Itselleni oli suuri yllätys, että Seppo avasi ihan suunsa kuolaimille vapaaehtoisesti, eikä suitsimisesta tullut mitään tappelua. Ratsastuskouluhevosten kanssa, kun se on niin yleistä.

Hevoset oli sitten kunnossa ja talutettiin ne kentälle. Tinúvel kertoi taas perus faktoja mitä pitää tehdä ennen selkään nousua ja siten selässä. Kaikki oli ihan tuttua, mutta oli ihan hauska kerrata niinkin perusasioita. Selkään päästyämme aloitimme itse ratsastusosuuden.

Selässä Tinúvel puuttyui istuntaamme ja kertoi hevosen kääntämisestä ja apujen käytöstä. Rauhallisissa merkeissähän koko tunti meni, mutta oli ihan kivaa käydä taas läpi vanhoja asioita (: Tunnin jälkeen purettiin hevoset tallissa.

Kiva toi sun tuntitarinas oli, ainakin minusta (: kuitenkin olit saanut tekstistä kiinnostavaa, vaikka sinun pitikin kirjoittaa ihan vaan jostain perus tunnilla varustamisesta ja hevosen kääntämisestä Very Happy Hyvä tarina kyllä juu....

-----
Maksu kuitattu. (: Hyvä että teksti oli kiinnostava, sillä ainakin alkeiskurssi käydään läpi ihan oikeasti näitä perusjuttuja näin teorian muodossa. Hyvää harjoitusta kurssin lopussa olevaa teoriaa varten. (;
Takaisin alkuun Siirry alas
sussu
Esimerkillinen tallilainen
Esimerkillinen tallilainen
sussu


Viestien lukumäärä : 154
Join date : 22.04.2011

Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ Empty
ViestiAihe: Vs: Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ   Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ I_icon_minitimeKe Joulu 05, 2012 9:25 am

Maksu alkeistunnista:

Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ Sussuveka
^^ ei! Älkää kysykö mikä kärpäsenkakka tuo on:)

Tunnin alkaessa katselin kun Tinúvel auttoi Tinjan Sepon selkään. Itse silittelin hymyssäsyin Vekaraa, joka seisoskeli vieressäni päätään ylhäällä pitäen. Poniherra pärskähti pienesti, kun Tinúvel lähti astelemaan luokseni. Nainen neuvoi miten pääsen ratsuni kyytiin ja sitten ohjeisti sen, miten ohjia tulee pitää. Otan ohjat käsiini ja puristan pohkeeni Vekan kylkiin. Pyöreä poni lähtee kävelemään allani reipasta tahtia ja ohjaan sen uralle Tinúvelin ohjeiden mukaan. Istun pollen selässä mahdollisimman rentona jännittämättä itseäni ja keskityn pitämään ryhtini hyvänä ja jalkani paikallaan. Tinúvel selittää meille joitakin ratsastuksen perusasioita, ennenkuin käskee meidän lyhentää ohjia. Vekara valpastuu hetkessä kun kokoan ohjia. Ryhtini menee heti hieman kumaraksi, mutta Tinúvel huomauttaa siitä minulle heti. Hän puhuu jotain syvälle satulaan istumisesta ja rentoudesta.

Käveltyämme vain suoraa uraa hetken aikaa alamme tehdä ympyröitä, eli voltteja. Teemme muutamat ympyrät niin päin ja sitten vaihdamme suuntaa. Ympyröillä taivun liikaa sisälle, joten Tinúvel neuvoo minua nojaamaan hieman ulospäin, niin että istun suorassa. Seuraavaksi otamme pysähdyksen, eli istumme satulaan painavina ja pidätämme ohjista. Niistä ei saa vetää, vaan pitää kuulemma pidättää tasaisesti, niin vähitellen hevonen pysähtyy. Vekara ei oikein tahdo seistä aloillaan, vaan yrittää lähteä liikkeelle. Tinúvel neuvoo minua istumaan satulaan rentona ja antamaan hieman ohjaa. Tämän jälkeen jatkamme kävelyä. Kävelemme vielä jonkin aikaa ja teemme hieman ympyröitä niinkin päin. Sen jälkeen Tinúvel neuvoo meitä kääntämään hevoset kentän keskelle kaartoon, ja laskeutumaan maan tasalle.

Olipa hieno maksu multaki, mutta maksu kumminki Wink

-----
Maksu kuitattu! Yritän saada seuraava pohjatarinaa kehiin 16.12. mennessä. (:
Takaisin alkuun Siirry alas
Tinúvel
Admin
Admin
Tinúvel


Viestien lukumäärä : 136
Join date : 05.01.2011

Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ Empty
ViestiAihe: Vs: Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ   Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ I_icon_minitimeTo Joulu 27, 2012 12:16 pm

(No ei kyllä ollut ihan 16.12. mennessä julkaisussa tämä tarina, mutta kuitenkin vielä vuoden 2012 puolella. Very Happy)

Tunti 2/3

Taustatietoa: Tunti pidetään Peikonjoen kentällä, ulkona on pimeää, satunnaista heikkoa lumisadetta ja ulkona -13 astetta. Kentällä on noin 10cm lunta. Ensin käydään läpi yleisimpiä suitsi- ja kuolainmalleja. Tunnilla jatketaan edellisen viikon harjoituksia, lisäksi otetaan ekat ravipätkät.

"Hei taas, tervetuloa alkeiskurssin toiselle tunnille. Ajattelin että voisitte ottaa samat hevoset kuin viimeksikin, eli Tinja Sepolla ja Sussu Vekaralla. Eli käydäänpä taas hakemassa pojat pihatosta, ja viedään ne oritalliin käytävälle."

"Voitte laittaa hevoset kuntoon kuten ensimmäisellä tunnilla opastin. Kiertelen ja katselen miten sujuu, ja jos on jotain kysyttävää tai tarvitsette apua, kysykää pois. Tässä samalla kerron teille hieman yleisimmistä suitsimalleista ja kuolaintyypeistä ratsuhevosilla. Suurimmalla osalla meidän Peikonjoen hevosista on normaalit suitset englantilaisella turpahihnalla, eli hevosen turvan yli kulkee remmi, joka estää hevosta aukomasta suutaan. Joillain hevosilla on turpahihnassa kiinni myös alaturpahihna, joka estää hevosta avaamasta suutaan vielä tehokkaammin ja pitää kuolaimen paremmin paikoillaan. Tätä yhdistelmää kutsutaan aachensuitsiksi. Meksikolaisissa suitsissa turpahihna muodostaa kahdeksikon, joka pitää hevosen suun tehokkaasti kiinni tehostaen kuolaimen vaikutusta, mutta jättäen hengitystiet avoimiksi. Hannoverilainen- eli remonttiturpahihna taas kulkee kuolaimen alapuolelta. Tämä turpis on perus turpahihnaa voimakkaampi, mutta rajoittaa sierainten toimintaa. Tätä turpista käytetään lähinnä nuorilla, koulutusvaiheessa olevilla hevosilla. Hevosella voi käyttää myös suitsia, missä ei ole ollenkaan turpahihnaa. Lisäksi on olemassa myös esimerkiksi kuolaimettomia suitsia sekä lähinnä kouluhevosilla käytettävät kankisuitset."

"Yleisimmin käytetty kuolain on yksinivelinen kuolain. Perusnivelkuolaimessa on keskellä nivel ja sen renkaat ovat pyöreät ja irtonaiset. Oliivikuolain on normaalin nivelen tyyppinen, mutta sen renkaat ovat kiinteät ja soikeat, eivätkä ne pääse pyörimään. Tämä saa aikaan lievän vipuvaikutuksen. Kolmipalakuolain on kaksinivelinen ja vaikuttaa enemmän kieleen, mutta on tavallista niveltä mukavampi. Renkaat voivat olla irtonaiset tai kiinteät. Suorassa kuolaimessa ei ole niveltä. Olympia-/pessoakuolaimen suukappale on yleensä nivelkuolaintyyppinen, mutta siinä on monta sivurengasta. Suukappale kiinnittyy renkaaseen, jonka yläpuolella on yksi ja alapuolella yksi tai kaksi pienempää rengasta. Mitä alempaan renkaaseen ohjan kiinnittää, sitä enemmän vipuvaikutteisemmin kuolain toimii."

"Osasitte hienosti laittaa hevoset valmiiksi, kypärät vain päähän ja lähdetään kohti kenttää. Hevoset taas aluksi kaartoon, tarkistetaan satulavyöt ja jalustimet. Voit, Sussu, nousta nyt Vekaran selkään. Sepä sujui näppärästi! Jalustimet näyttävät hyviltä, mutta vyötä voisi hieman kiristää. Noin, nyt näyttää paremmalta. Sitten Tinja Sepon selkään, nooin! Täällä sekä jalustimet että vyö näyttävät hyviltä. Ei siis muuta kuin liikenteeseen, oikeaan kierrokseen, Tinja ja Seppo ensimmäisinä. Mitenkäs teillä joulu sujui? Meillä Peikonjoessa kaikki karvaturvat saivat jouluna paljon herkkuja, porkkanoita ja omenoita, ja nämä laiskemmat tapaukset vaikuttavat muutaman vapaapäivän jälkeen vielä entistäkin laiskemmilta. Eli sitten kun kokeillaan ravia myöhemmin tällä tunnilla, voin antaa teille raipat avuksi, jos hevoset eivät oikein tahdo liikkua. Voitte ottaa ohjat nyt tuntumalle. Tinja, muista kantaa kädet!"

"Nyt voitte vaihtaa suuntaa keskihalkaisijalla, Tinja kärkenä. Muistatteko, mikä keskihalkaisija oli? Aivan oikein, ratsastatte kentän poikki lyhyeltä sivulta toiselle ja vaihdatte suuntaa. Oho, nyt Sussu Vekara kyllä oikaisi pahemman kerran! Jos se yrittää oikoa, tönäise sitä vaan reippaasti sisäpohkeella, niin se palaa takaisin uralle. Hyvä! Tinja voi pyytää Seppoa menemään vähän reippaammin, eli purista molemmilla pohkeilla samanaikaisesti ja maiskauta vähän. Hyvä."

"Viimeksi puhuttiin käynnistä, että se on nelitahtinen askellaji. Tänään puhutaan vähän ravista. Tiedättekö, millainen askellaji se on? Aivan, se on kaksitahtinen askellaji, jossa hevonen siirtää ristikkäisiä jalkaparejaan, eli vasenta etu- ja oikeaa takajalkaa tai oikeaa etu- ja vasenta takajalkaa. Ravissa on myös liitovaihe. Ravissa voi keventää, eli ratsastaja nousee hieman irti satulasta aina toisen jalkaparin ollessa maassa. Jos ravissa ei kevennetä, sitä kutsutaan harjoitusraviksi. Seuraavalla pitkällä sivulla voidaan kokeilla vähän ravia. Eli pidätte ohjan tuntumalla, puristatte molemmilla pohkeilla ja maiskautatte. Istukaa ravissa ihan rentoina, antakaa lantion joustaa. Jos teistä tuntuu että tasapaino pitää, voitte kokeilla keventää, eli nousette jalustinten varaan aina joka toisella askeleella. Jos tuntuu että hevonen menee liian kovaa, voitte siirtää hevosen käyntiin vetämällä ohjista. Noniin, ja ravi. Hyvältä näyttää molemmilla, Seppo ja Vekara menevät melko laiskasti, mutta se on näin ekalla ravikerralla ihan hyvä. Hyvä Sussu, oikein hieno kevennys! Tinja puolestaan istuu oikein mainiosti harjoitustavissa! Hyyyvä, nyt voitte siirtää takaisin käyntiin."

"Antakaa hevosille pitkä ohja, ja antakaa niiden mennä suoraa uraa. Tinja, muista kantaa kädet, muuten meni oikein hyvin. Sussu, kevensit oikein hienosti. Muista pitää sisäpohje lähellä hevosen kylkeä ratsastaessa, muuten poni voi saada päähänsä oikoa, kuten Vekara tänään. Muuten sujui sinullakin oikein hyvin! Nyt voitte kääntää hevoset kaartoon. Taputukset hevosille, kiitos ja ratsailta."

-----

Tunnin voi suorittaa tarinalla, piirroksella tai pelkällä kuittauksella (="nimimerkki kuittaa" tms). Kommenttia pohjatarinasta voi taas laittaa. (: Seuraava pohjatarina tulee, kun molemmat ovat maksaneet tämän tunnin. Molemmilla kahdesta vaaditusta tarinamaksusta yksi suoritettu.
Takaisin alkuun Siirry alas
http://www.freewebs.com/heposett
Tinja
Uusi ihmettelijä
Uusi ihmettelijä



Viestien lukumäärä : 9
Join date : 24.11.2012

Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ Empty
ViestiAihe: Vs: Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ   Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ I_icon_minitimePe Joulu 28, 2012 9:53 am

Ei nyt ihan ollu kuudestoista päivä joo, mutta parempi myöhään, kun ei millonkaan : D

Mutta juu kuitaan omasta puolestani vain tämän tunnin, enkä kirjoittele nyt mitään ihmeempää (:

-----
Haha joo, oli tuossa joulun alla vähän enemmän ohjelmaa mitä olin ajatellut, niin koulussa kuin kotopuolessakin.. (:
Tämä selvä! Seuraavasta tunnista sitten tarinaa, niin on on alkeiskurssin vaadittavat tarinasuoritukset kasassa. (:
Takaisin alkuun Siirry alas
sussu
Esimerkillinen tallilainen
Esimerkillinen tallilainen
sussu


Viestien lukumäärä : 154
Join date : 22.04.2011

Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ Empty
ViestiAihe: Vs: Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ   Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ I_icon_minitimeMa Tammi 07, 2013 5:29 am

Voin piirrellä tänään jonkun kuvan, jos se riittää? Siis pelkkä kuva jos riittää niin hoidan niin:D

-----
Kyllä pelkkä kuvakin riittää. (:


----
Mites on tän maksamisen kanssa? Vieläkö on voimassa, kun Vekarakaan ei enää oo täällä? :/
Takaisin alkuun Siirry alas
Sponsored content





Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ Empty
ViestiAihe: Vs: Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ   Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ I_icon_minitime

Takaisin alkuun Siirry alas
 
Alkeiskurssi (ryhmä I) -- tiistai 16-17 -- 2/4 -- KÄYNNISSÄ
Takaisin alkuun 
Sivu 1 / 1
 Similar topics
-
» Alkeiskurssi (ryhmä II) -- keskiviikko 19-20 -- 1/4 -- KÄYNNISSÄ

Oikeudet tällä foorumilla:Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
 :: Toiminta :: Tunnit ja valmennukset-
Siirry: